Viharjelzés

A viharjelzés a következő órákban várható szelek erejéről tájékoztatja a hajósokat. A balatoni viharjelzés a parton elhelyezett 31 villogón alapul, nincs olyan pontja a tónak, ahonnan legalább egyet ne lehetne látni.

A viharjelzés a következő órákban várható szelek erejéről ad alapinformációt a vitorlázóknak. Ma már bárki ennél pontosabb előrejelzésekhez juthat a neten keresztül, mégis fontos, hogy a várható szélerősödésekre viharjelzés figyelmeztesse az esetleges vészhelyzet elkerülése miatt az óvatlan hajósokat. 

A Balatonon ezt a rendszert az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának adatszolgáltatása alapján a Katasztrófavédelem üzemelteti. A tó partja mentén elhelyezett 31 fix villogóval üzennek a hajósoknak a várható szelekről, ezekből legalább egy a tó minden pontjáról látható. 

Ha nem látunk sehol erős fényű sárga villogót, akkor tudhatjuk, hogy a következő órákban a szél nem haladja meg a 40 km/h-t. Ez az alapfok. Ha percenként 45-öt villog, akkor elsőfokú viharjelzés van, vagyis 40-60 km/h-s szél várható, ha percenként 90-et villan, másodfokú a jelzés, vagyis ennél is erősebb szél van vagy várható. 

Mivel régen az alapfokú jelzést sárga rakéta fellövésével, a másodfokút pedig piros rakétával jelezték, a vitorlásnyelvben még mindig használják a sárga vagy piros jelzés van kifejezéseket. 

A parton elhelyezett 31 villogó 3 körzetbe tartozik, keleti, középső és nyugati részre osztva a tavat, így előfordulhat, hogy a parton állva balra nézve nem ugyanazt a jelzést látjuk, mint jobbra. A nyugati rész Keszthelytől a Fonyód–Badacsony szűkületig, a középső az ettől Tihanyig terjedő szakaszig tart (azaz a kettő együtt adja ki a nyugati medencét), a keleti pedig egybeesik a keleti medencével.

A viharjelző szolgálat minden év április elseje és október harmincegyedike között üzemel.

Vitorlázni viharjelzésben is szabad, de legyünk észnél.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 21.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban ezzel együtt sem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: help@pressonline.hu