A BalatonHelp

A BalatonHelp a Vízimentők Magyarországi (VMSZ) szakszolgálata és az Önkéntes Tűzoltó Egyesület szolgáltatása, amelynek célja, hogy kihúzzon a vízből, ha bajban vagyunk.

A megoldás egy külön erre a célra fejlesztett appon alapul, amelyet letöltve hozzájárulunk ahhoz is, hogy az appon keresztül küldött segélykérés a pillanatnyi pontos helyzetünkről is tájékoztassa a mentőegységeket.

A mentés így – azaz az alkalmazás által felkínált gomb 3 másodperces nyomva tartásával – azonnal megindul, anélkül, hogy ehhez beszélgetnünk kellene a diszpécserrel, vagy bárki mással. Az egyesület több hajóval rendelkezik a Balatonon, ezek közül a Rupert nevű mentőhajó kifejezetten sürgősségi betegellátási célra tervezett nagy és erős motorcsónak, amely a Balaton keleti medencéjében teljesít szolgálatot.

A Balatonhelp alkalmazáson keresztül küldött, és a VMSZ által végzett életmentés minden körülmények között ingyenes, de a szervezetnek vannak olyan eszközmentési szolgáltatásai, amelyek csak előfizetéssel vagy eseti díjszabással vehetők igénybe.

Ez azt jelenti, hogy a bajba jutott hajó legénységét, egy sérült mancsaftot, vagy egy bajba került strandolót egészen biztosan ingyen és bérmentve kimentenek, de például egy homokpadra sodródott vitorlás mentése, biztonságos kikötőbe vontatása, vagy búvár igénybevétele egy hajócsavarra tekeredett kötél eltávolítására már pénzbe kerülhet, akár előfizetéssel, kvázi biztosításként költünk rá, akár egyedileg, szolgáltatásként vesszük azt igénybe.

Azaz bár a BalatonHelp használatával az életmentés díjtalan, egyebekben ez egy fizetős szolgáltatás, amelyre afféle biztosításként, vagy autóklub tagságiként előfizethetsz, illetve hívhatod őket egyedileg is, a technikai mentés, búvár szolgáltatás, egyebek árai az oldalukon megtalálhatók.

Fontos tudnivaló, hogy az előfizetés 24 órát meghaladó vitorlásversenyekre – tehát praktikusan a Kékszalagra - nem vonatkozik, ilyenkor mindenkire a szabott árak vannak érvényben. Az eszközmentés megkezdéséről minden körülmények között a mentőhajó kapitánya dönt: van olyan időjárási helyzet, amikor ez a mentőegység biztonságát kockáztatja, és az is előfordul, hogy más feladatot (például életmentést) kell előnyben részesíteniük, ilyenkor az eszközök mentését későbbre halasztják.

A BalatonHelp alighanem a legjobb dolog a viharjelzés üzemeltetése mellett, ami a biztonságot illetően a Balatonon megjelent az elmúlt 100 évben.

Utoljára szerkesztve: 2024. április 2.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban ezzel együtt sem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: help@pressonline.hu