Kékszalag: biztonságban a felkészülés alatt

Ez nem az a nap lesz, amikor kimentek a hajóval néhány órára hancúrozni, hogy bármikor hazamotorozhattok, amikor meglátjátok a gerendát a hegy felett. A verseny egyes pontjain nagyon messze lesztek a hazai kikötőtől, éjszaka lesz, és alkalmasint viharos időjárás. Ott és akkor kell megoldani mindent, erre kell felkészülni.

A felkészülés hetekkel a Kékszalag előtt kezdődik, hogy legyen idő javítani a hibákat. Nézzétek át az összes kötelet, az állókötelet és a rudazatot, minden kötelet próbáljatok ki, mozog-e elejétől a végéig, nem macskásodik, nem akad ki a csigából, nincs megszorulva sehol, szabadon fut az árbóc belsejében is.

Találjátok meg a gyenge pontokat, a kötelek használatnak legjobban kitett szakaszait különös figyelemmel vizsgáljátok meg, ha foszlik, rojtosodik, gyengül, cseréljétek le. A drótkötelek elpattant szálai nagyon kellemetlen sérüléseket tudnak okozni, és pont a legrosszabbkor fogják ezt tenni, mert máskor figyelsz rájuk.

Nem lehet mindent a parton hagyni, hogy könnyebb legyen a hajó. A biztonsági felszerelések maradjanak a helyükön, aksiból, powerbankből inkább több, mint kevesebb legyen a hajón. Ellenőrizd a horgonyt, a horgonykötelet, és jelöld ki magadban azt a pontot, amin vontára vesznek, ha mentésre kerül a sor, és legyen egy hosszú, erre dedikált erős köteled.

Legyen kézbél egy jó erős vágóeszköz, amivel a vastagabb kötelek is elvághatók. Talán túlzásnak hangzik, de az sem baj, ha van a hajón egy erővágó, ami a drótkötelekkel is elbír. Kevés veszedelmesebb dolog van, mint egy törött árbóc, amit ennek hiányában nem lehet elválasztani a hajótesttől.

Gondold át előre az ellátmányt, a megfelelő mennyiségű folyadék és étel bekészítését, és elhelyezését a hajóban. A Kékszalagból nem kell gasztrokulturális eseményt faragni. Persze nem is kell müzliszeleten kihúzni a 48 órát, de érdemes alaposan átgondolni a legénység étkeztetését praktikus szempontok alapján is.

Mindemellett természetesen ellenőrizd a biztonsági felszereléseket, a mentőmellényeket, -övet, hevedereket, vízhatlan zseblámpát, rádiót, mobiltelefon tokot stb. Ügyelj rá, hogy mindenkinek jusson a saját méretében mellény, és tedd világossá a legénységnek, hogy milyen öltözékekről gondoskodjanak.

Utoljára szerkesztve: 2024. április 2.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban ezzel együtt sem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: help@pressonline.hu