Árbóc

Az árbóc egy alapesetben függőleges hosszú oszlop, amire a hajó vitorláit húzzák fel.

Az árbóc a hajó vitorláit tartó nagyon magas oszlop. A Balatonon szinte minden hajón egy van belőle, de léteznek többárbócos hajók is. Ha két árbócot látsz egy katamaránon egymás mellett, akkor az a Fifty-Fifty, nézd meg jól, ez a hajó tartja 2014 óta a Kékszalag rekordját

Éppen a magassága miatt igen kényes jószág, mert ha túl nehéz, akkor a függőleges síkból kibillenve nagy erőkarral járul hozzá a hajó dőléséhez. Éppen ezért minél könnyebb anyagokból kell építeni, mégis erősnek kell lennie, mert hatalmas erők keletkeznek rajta. 

Emiatt az árbócot kötelekkel (ez az állókötélzet) és szálingokkal (az árbócra merőleges kisebb rudak) merevítik ki. Az orrba menő merevítő az orrmerevítő (forstág), az oldalsók a vantnik, a hajó farába menő pedig a farmerevítő, avagy achterstág. Orrstágból több is lehet egy hajón, ezek egymástól távolabbi pontokon kapcsolódnak az árbóchoz, és különböző méretű orrvitorlákat lehet felhúzni rájuk. 

Az orr- és a farmerevítők segítségével az árbóc sok hajón kicsit meghajlítható vagy előre-hátra billenthető. A hajlítással azt érjük el, hogy a grósz kevésbé lesz hasas, ami préseléskor vagy erős szélben jól jöhet, amikor a laposabb vitorlák hatékonyabbak. Az árbóc döntésével csökkenteni lehet a kormányra ható erőket, és szabályozni lehet, hogy a hajó mennyire legyen lee- vagy luvgirig, azaz aktív kormányzás nélkül mennyire forduljon a széltől el, vagy a szél felé.

Az árbóc far felé néző oldala egy sín, ebben fut a grósz első éle vagy az azt tartó veretek. Ide csatlakozik egy forgó verettel a boom is. Az árbocon belül (vagy sokszor kívül is) futnak a felhúzókötelek, amelyekkel a vitorlák felső sarkát az árbóccsúcsig lehet húzni. 

Az árbóc első oldalán gyakran találhatók különböző magasságokban veretek, azaz bekötési pontok, amikhez vagy orrmerevítők csatlakoznak, amikre az orrvitorlákat lehet felhúzni, vagy felhúzási pontok olyan vitorláknak, amelyek első éle nem kapcsolódik valamelyik orrmerevítőhöz (spinakker és genakker).

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Kékszalag és a vitorlázók fogalomtára pénzügyi partnere a Raiffeisen Bank.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban ezzel együtt sem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@kekszalag.csakalenyeg.hu