Spinakker / Golyó / Ballon

A spinakker egy könnyű anyagból készített hatalmas, leginkább félgömbszerű vitorla, amit hátszélben és raumban tudunk használni.

A spinakker látványos gömbölyded hátszélvitorla, amit az árbóccsúcsra húzunk. Hatalmas, felülete simán lehet a grósz 1,5-2-szerese is. Könnyű vékony anyagból készül, erősebb szelekben nem használjuk. 

A golyót raumban és hátszélben húzzuk fel. Nem feltekerhető, nem reffelhető, tehát kétállású vitorla: vagy felhúzzuk, vagy sem. Elég macerás a kezelése, mert ahhoz, hogy jól dolgozzon, az egyik alsó sarkát egy külön erre a célra hordozott spinakker baumhoz kell rögzíteni, amit aztán valamennyi perdülésnél át kell tenni a túloldalra.

A spinakker kezelése általában több ember összehangolt munkáját igényli, igaz, a Vendée Globe szóló Föld-kerülő vitorlásverseny résztvevői is használják, de ők ugyebár szent őrültek. 

A helytelen spihasználat rendkívül sok galibát és üvöltözést okoz a hajókon, főleg a nagy és vegyes mezőnnyel induló Kékszalagon. Ez főleg azért van, mert a Kékszalagon sok olyan hajó indul, amivel általában nem versenyeznek, és túrázás közben, családi vitorlázásokon mindenki kétszer megfontolja, hogy fölhúzza-e a spinakkert, így aztán sokszor nincs is meg a megfelelő gyakorlat. 

A kikötők szakértő népe mindenesetre sokszor előszeretettel nevetgél az összetekeredett, 8-ast formáló vagy vízbe merülő spinakkerek miatt elveszített értékes perceken, de a dolog nem annyira vicces, az ilyesmi akár komoly veszély forrása is lehet. 

Utoljára szerkesztve: 2021. július 21.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Kékszalag és a vitorlázók fogalomtára pénzügyi partnere a Raiffeisen Bank.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban ezzel együtt sem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@kekszalag.csakalenyeg.hu