Kékszalag-rekordok

Ki tud gyorsabban végigszáguldani az év egy adott napján a Balatonon oda-vissza? Lényegében ez a Kékszalag-rekord, ami a 2023-as versenyen elért elképesztő 5 óra 4 perc és 4 másodperc.

A Kékszalag rekordját 57 éven keresztül tartotta a Nemere II. nevű 70-es cirkáló, amely 1955-ben elképesztően szerencsés széljárásban fantasztikus 10 óra 40 perces idővel ért célba. A tavon ekkor végig egyenletes kifújt északnyugati szél fújt, a Nemere II. Németh István kormányzásával oda-vissza bő negyedszélben zúgott végig a tavon. 

A rekordot végül csak 2012-ben döntötte meg a Fifty-Fifty nevű kétárbócos katamarán Józsa Márton kormányzásával, akkor még csak mindössze 6 perccel. Előtte is sokan fogadkoztak, és nem volt kérdéses, hogy a modern rohanógépek és katamaránok előbb-utóbb átadják a múltnak a Nemere II. rekordját, de az időjárás hosszú éveken át nem kedvezett a kihívóknak.

Józsa és a Fifty-Fifty azonban nem állt meg itt, 2014-ben 7 óra 13 perc 57 másodpercre javították a rekordot, és ugyanebben az évben egy egytestű hajó, a Raffica is átadta a múltnak a Nemere II. rekordját Király Zsolt kormányzásával 9 óra 56 perc 46 másodperces idővel. 

Hogy a csúcsmenőknél mennyire éles is tud lenni ez a verseny azt jól mutatja, hogy 2022-ben újabb rekord született: fél perccel - pontosan 36 másodperccel - javította meg eddigi legjobbját a Fifty-Fifty.

Majd 2023-ban jött a szinte hihetetlen újabb eredmény: a Fifty-Fifty új hivatalos rekordja 5 óra 4 perc 4 másodperc.

A legtöbb versenyt a Tramontana nevű ma is futó hajó nyerte, szám szerint 7-et. Ebből az elsőt 1940-ben, az utolsót 1989-ben. Ez a rekord valószínűleg megdönthetetlen, mert a hajók olyan gyorsan fejlődnek és az esélyesek olyan gyorsan cserélődnek, hogy nincs ma olyan konstrukció, amely néhány évnél tovább a közvetlen élmezőnyhöz tartozhatna. 

A legtöbb versenyt nyert kormányos, Litkey Farkas, ő 13-szor hódította el a trófeát. Ma is aktív, és bőven van még benne pár győzelem, hiszen vérében van a Kékszalag minden csínja-bínja és évről éve nagy költségvetésű profi csapattal készül a versenyre.

Utoljára szerkesztve: 2023. július 6.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Kékszalag és a vitorlázók fogalomtára pénzügyi partnere a Raiffeisen Bank.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban ezzel együtt sem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@kekszalag.csakalenyeg.hu