Negyedszél / Éles szél

Negyedszélben a szél valamilyen irányból elölről fúj, de hajó még halad. Ha már annyira szemből fúj, hogy a vitorlák lobognak, az már a szembeszél.

Negyedszél

Negyedszélről akkor beszélünk, amikor a szél valamilyen irányból elölről fúj, de a hajó még képes vitorlával haladni. Másképp szólva a negyedszél a pont oldalról fújó szél (félszél) és a szembeszél közötti tartomány.

Ahogy a félszéltől a szembeszél felé fordulunk, azaz élesítünk, a vitorlákat egyre beljebb húzzuk. Eközben a hajó egy darabig igen jól halad, ezt a szakaszt nevezzük bő negyedszélnek, ezt a menetet pedig futtatásnak. 

Ahogy közelítünk a szembeszélhez, a hajó lassulni kezd, de még halad, ezt nevezzük préselésnek. Ha úti célunk vagy a következő versenybója valahol előttünk van, akkor néha érdemes vállalni az ilyen menetet, mert bár a sebesség kisebb, de az útirányunk jobb. Alaposan ismernünk kell a hajónkat ahhoz, hogy eldöntsük, mikor éri meg inkább futtatni és mikor jobb inkább préselni. 

Az élesítés során a szembeszelet akkor érjük el, amikor a fok vagy a grósz belépőéle visszafelé kezd hasasodni, és már nem tudunk úgy ráhúzni a vitorlákra, hogy ez a lobogás megszűnjön. 

Utoljára szerkesztve: 2021. június 8.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban ezzel együtt sem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: help@pressonline.hu