Csomó (sebesség)

A hajózásban sokféle csomót használunk, de most a csomóról mint a sebesség mértékegységéről beszélünk. A csomó tengeri mérföld/órát jelent.

A hajózásban a szél és a hajó sebességét a legtöbbször csomóban fejezzük ki. 1 csomó az egy tengeri mérföld/óra, azaz 1,852 kilométer/óra. 

Jó tudni, hogy a csomónak pont ugyanúgy nincs köze az Amerikában az autók sebességét kifejező mérföld/órához, mint a kilométerhez, mert az ottani mérföld kisebb, mint a tengeri, csak 1,61 kilométer. 

Manapság, amikor a GPS-ek lényegében bármilyen mértékegységben megadják a sebességet, a csomó mint mértékegység szerepe csökken, egyre többször látunk megtett utakat vagy sebességi rekordokat kilométerben vagy kilométer/órában megadva. 

Pedig a tengeri hajózásban a csomónak van igazi létjogosultsága, lévén a tengeri mérföldben könnyű számolni a Föld fokokban mért kerületével. A tengeri mérföld ugyanis a Föld felszínén mérve egy szögpercnek felel meg, azaz 60-szorosa éppen 1 fok a 360-ból. Úgy is mondhatnánk, hogy a szélességi körök 60 mérföldre vannak egymástól.

Mindez persze nem érdekel bennünket, amikor autóban ülve szűk utcákon kanyarogva közelítjük meg a célunkat, de nagyon is logikus mértékegység akkor, amikor úti célunk az óceán túloldalán van, és a nyílt vízen hajóval navigálunk felé.

Utoljára szerkesztve: 2021. június 3.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Kékszalag és a vitorlázók fogalomtára pénzügyi partnere a Raiffeisen Bank.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban ezzel együtt sem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@kekszalag.csakalenyeg.hu