Látszólagos szél

A látszólagos szél a vitorlákra ténylegesen ható légmozgás, az alapszél és a menetszél eredője.

Alapszélnek, avagy valódi szélnek nevezzük a fújó szelet, vagyis azt, amit álló helyzetben érzékelünk. Amikor azonban a hajó halad, érvényesül a menetszél is – amit a bringázásból jól ismerünk –, és a kettő eredője lesz az, ami ténylegesen hat a vitorlákra. Ezt nevezzük látszólagos szélnek, holott a hajó, a vitorlák és a hajósok szempontjából nagyon is ez a valódi szél. 

A látszólagos szél teszi, hogy hátszélben alig érzékeljük a légmozgást, hiszen a hátulról fújó szélből kivonódik a menetszél. Ahogy egyre élesebben megyünk, úgy fordítja velünk egyre jobban szembe a valódi szelet a menetszél. 

Ha a valódi szél pont merőlegesen fúj a hajóra, és a hajó a szél sebességével megegyező sebességgel halad, akkor a látszólagos szél már 45 fokban elölről fúj majd, és a valódi szél erejének 1,4-szeresének érzékeljük.

És nemcsak mi, hanem a vitorlák is. Éppen azért (no meg a réshatás miatt) lehetséges, hogy a hajó képes a valódi szél sebességével, vagy akár annál gyorsabban is haladni, mert ez az 1,4-szeres szél hat a vitorlákra. A hosszú keskeny hajók (cirkálók) jellemzően éppen ezt a szélirányt kedvelik a legjobban, a laposabb fenekű siklatók általában jobban érzik magukat raumban, de ez persze hajótípusonként változó.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 21.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

A Kékszalag és a vitorlázók fogalomtára pénzügyi partnere a Raiffeisen Bank.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban ezzel együtt sem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@kekszalag.csakalenyeg.hu