Széljelző

A széljelzők mutatják a legénységnek a látszólagos szél irányát.

A széljelzők a hajó különböző pontjain elhelyezett kis madzagok, melyek – hacsak nem nagyon gyenge a szél – a lobogásukkal mutatják a szél irányát a hajósoknak, vagy az árbóc csúcsára szerelt kis szélkakassal egybeépített szélmérő. 

A széljelzők sohasem a valódi szél irányát mutatják, mindig a látszólagos szélről adnak információt, és a vitorlák beállítása szempontjából ez is a fontos. A látszólagos szél azért tér el a valódi széliránytól, mert a hajó sebessége miatt a menetszél is hozzáadódik, és a kettő eredője lesz a látszólagos szél, ami a vitorlákra ható erőt adja. 

Vannak, akik széljelzőnek nevezik a vitorlákba varrt kis madzagokat is, de azok valójában azt mutatják, hogyan áramlik a levegő a vitorla felületén, kell-e esetleg állítani rajta (trimmelni) a nagyobb sebesség érdekében.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 18.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Kékszalag és a vitorlázók fogalomtára pénzügyi partnere a Raiffeisen Bank.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban ezzel együtt sem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@kekszalag.csakalenyeg.hu