Takk

Ha a hajóval olyan manővert hajtunk végre, amiben a vitorlák átkerülnek az egyik oldalról a másikra, akkor takkot váltunk, és egy új takkon haladunk tovább.

A takk tartalmilag ugyanaz, mint a csapás, mégis vannak helyzetek, amikor inkább takkról, és vannak, amikor inkább csapásról beszélünk. A lényeg azonban ugyanaz: amíg a hajó úgy megy, hogy a vitorlák ugyanazon az oldalon vannak, addig az egyik takkon vagy csapáson vagyunk, amikor átkerülnek a másik oldalra, akkor a másik takkon vagy csapáson megyünk tovább. 

A két takk közt takkot váltunk, azaz vagy fordulást, vagy perdülést hajtunk végre. Fordulásnál a szembeszélen halad át a hajó orra, perdüléskor a fara fordul át a hátszélen, és így kerülnek a vitorlák a másik oldalra. 

Ha azt akarjuk elmondani, hogy merről fúj a szél, azaz jobb vagy bal oldalon vannak-e vitorláink, akkor inkább a jobb csapás, bal csapás kifejezést használjuk, de a takkot is megérti mindenki hajós körökben.

Ha a szembeszél vagy a hátszél elkerülését célzó krajcolásról, vagy raumtakkolásról beszélünk, akkor a takk szót használjuk az események leírására. (Ez azért van így, mert a jobb szó a magyarban nemcsak az egyik oldalt jelenti, hanem azt is, hogy valami jobb a másiknál, és ez egy erről szóló beszélgetésben könnyen összekeverhető lenne.)

Ha úti célunk – mondjuk a következő versenybója – a szembeszél tartományba esik, akkor azt cikcakkban haladással, sűrű takkváltásokkal közelítjük meg. Ez a krajcolás. Ha a célpont pont a szél felé helyezkedik el, akkor mindegy, melyik takkon megyünk, mindkettő egyformán visz közelebb a célunkhoz. 

Ha azonban a célpont nem pont a hajó orra előtt van, akkor az egyik takkunk gyorsabban közelít a cél felé, mint a másik. Ez tehát jobb (valóban jobb, azaz célra tartóbb) takk, mint a másik, akkor is, ha történetesen bal csapáson vagyunk, azaz balról kapjuk a szelet.

Amikor az egyik takkon majdnem rá tudunk fordulni a célpontra, akkor a másik takkunk semmit nem visz felé, sőt ezen a takkon valójában távolodunk a célponttól. A célra vivő takkot pozitív, a céltól távolító takkot negatív takknak nevezzük.

Utoljára szerkesztve: 2021. június 4.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Kékszalag és a vitorlázók fogalomtára pénzügyi partnere a Raiffeisen Bank.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban ezzel együtt sem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@kekszalag.csakalenyeg.hu