Raumtakk

A raumtakkon akkor megyünk, amikor a szél hátulról, oldalról fúj, és már érvényesül a réshatás. A raumtakkolásról beszélünk akkor, amikor a hátszeles menet elkerülése érdekében a két raumtakkot váltogatva vitorlázunk.

Raumtakk

Amikor a szél hátulról oldalról fúj és már érvényesül a vitorlák közötti réshatás (azaz a fok és a grósz között felgyorsul a levegő), akkor raumolunk vagy raumtakkon haladunk. A raum igen jó menet, részint azért, mert meglehetősen gyors, részint azért, mert alig érezzük a szelet, hiszen majdnem egy irányba megyünk vele. 

A hátszél ezzel szemben – bár elsőre ez tűnne a legelőnyösebbnek – nem olyan jó menet, mert nem érvényesül a réshatás, a vitorlák nem húznak, csak tolnak, miközben szél és menetszél kioltják egymást. Ezenkívül a hátszél veszélyes is lehet, mert elég egy kis hiba vagy szélforduló, és máris bekövetkezik a spontán perdülés

Éppen ezért a hajósok gyakran választják a hátszél helyett a raumtakkolást, azaz azt a technikát, hogy a kétoldali raumtakkot váltogatva, cikcakkban tartanak a célra. Vannak hajók és helyzetek, amikor így gyorsabban érik el a célt, hiába tesznek meg nagyobb utat, mint egyenesen hátszélben haladva. 

Utoljára szerkesztve: 2021. június 21.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban ezzel együtt sem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@kekszalag.csakalenyeg.hu