Spontán perdülés / Spontán haulzolás

A spontán haulzolás, avagy perdülés hátszélben bekövetkező nem kívánt esemény, amikor a boom minden kontroll nélkül átcsapódik a másik oldalra.

Spontán haulzolásról vagy perdülésről akkor beszélünk, ha a perdülés nem tervezetten és a grószt végig kontroll alatt tartva valósul meg, hanem magától történik meg. 

Ha rendesen fúj a szél, akkor a boom ilyenkor ellenállhatatlan erővel csapódik át a másik oldalra, és felgyorsulva csapódik neki a túloldalon a vantniknak, azaz az árbóc oldalsó merevítőinek. Ettől elszakadhat a vitorla, eltörhetnek a szálingok, kiszakadhatnak a vantnik, szóval nem szép történet.

Ha a boom nem csapódik neki a vantninak, az csak azért lehetséges, mert megfogja a grószshott. Ez egyrészt azt jelenti, hogy nem volt eléggé kiengedve a vitorlánk, másrészt viszont szemernyit sem javít a helyzeten, mert ilyenkor végighasadhat a vitorla vagy eltörhetnek a grószshott veretei. 

A spontán perdülés azért is veszélyes, mert ha valaki áll a hajóban vagy ül a kabintetőn, azt nagyon el tudja találni a boom, egy ilyen ütéstől vízbe lehet esni, ha fejet ér, akkor akár halálos is lehet. 

Kerüljük el a spontán perdülést, hátszél felé ejtve legyünk nagyon óvatosak. 

Utoljára szerkesztve: 2021. július 18.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban ezzel együtt sem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: help@pressonline.hu