Pozitív takk / Negatív takk

Ha krajcolnunk kell a cél felé, előfordul, hogy az egyik takkon nem is közelítünk, hanem valójában távolodunk tőle, ezt nevezzük negatív takknak. Ilyenkor viszont a másik takkon gyorsabban közelítünk felé, ez a pozitív takk. Ugyanígy írható le a raumtakkolás is.

Pozitív takk / Negatív takk

Amikor a szembeszél miatt cikcakkban, azaz krajcolva kell megközelíteni a célunkat, akkor mindig két takk között választhatunk. 

Ha nem pont a szél felé van a célpont, akkor az egyik takkunk jobban visz felé, mint a másik. Az is előfordulhat, hogy az egyik takkon valójában nem is közelítünk a cél felé, hanem távolodunk tőle. Ilyenkor csak azért megyünk ebbe az irányba, hogy a másik takkon majd teljesen rá tudjunk fordulni a célra. 

Pozitív minden takk, ami a cél felé visz, negatív az a takk, ami távolít tőle. 

Hogy ne legyen ilyen egyszerű az élet, a szélirány gyakran változik, és ezzel értelemszerűen változik az is, hogy melyik takk mennyire visz a cél felé. Ha egy takk javul, azaz közelebb visz a célponthoz, mint addig, akkor azt mondjuk, hogy pozitívabbá vált. Ez akkor is igaz, ha történetesen egy negatív takkról beszélünk.

Törvényszerű, hogy amikor a szélirány változása miatt az egyik takk pozitívabbá válik, akkor a másik negatívabb lesz, akkor is, ha történetesen még mindig az visz jobban a cél felé. 

Fontos, hogy mindig figyeljük, merre visz a takk, amin haladunk (nézzük a parti sajátosságokat vagy a kompaszt), mert amikor egy takk negatívabbá válik, érdemes átváltanunk a másik takkra, hiszen az pozitívabbá vált. 

Előfordul, hogy a vitorlázók elkerülik a hátszelet, mert az lassú és magában hordozza a spontán perdülés lehetőségét. Ilyenkor a hajósok a két raumos takkot váltogatva raumtakkolnak. A raumtakkok eredményessége a krajcoláshoz hasonlóan a pozitív, negatív szavakkal írható le. 

Utoljára szerkesztve: 2021. június 8.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Kékszalag és a vitorlázók fogalomtára pénzügyi partnere a Raiffeisen Bank.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban ezzel együtt sem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@kekszalag.csakalenyeg.hu