Bő szél

Bő szélnek nevezzük a félszél és a hátszél közötti széltartományokat, azaz minden szelet, ami valamilyen irányból, de legalább egy kicsit hátulról fúj. Bő szél a raum és a hátszél is.

Bő szél

Félszél és a hátszél között bő szélről beszélünk. Ilyenkor a szél valamelyik oldalról, de egy kissé hátulról fúj, azaz a félszélnél közelebb vagyunk a hátszélhez.

A bő szél gyűjtőfogalom: bő szélnek számít a raum és a hátszél is. Hajós szempontból ugyanakkor a kettő között nagy különbség, hogy a raumban még érvényesül a vitorlák közötti réshatás, a hátszélben viszont már nem. 

Ha vitorlákról beszélünk, gyakran emlegetjük a bő szeles vitorlákat, ezek mind orrvitorlák, grószból jellemzően csak egyet használunk. Ezek a spinakker, az aszimmetrikus spinakker, azaz genakker és a reacher, avagy Code Zero. 

Fontos, hogy a bő szél fogalmát ne használjuk a szélerősség leírására (lásd: „jó erős szelünk volt”), mert azt minden hajós félre fogja érteni.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Kékszalag és a vitorlázók fogalomtára pénzügyi partnere a Raiffeisen Bank.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban ezzel együtt sem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@kekszalag.csakalenyeg.hu