Foil

A foil a vitorlázás legfrissebb technikai áttörése. Egy szárny profilú ívelt tárgy, ami a vízbe merülve komolyabb sebességnél olyan felhajtóerőt hoz létre, ami képes kiemelni az egész hajótestet a vízből.

A foil egy a hajóból lefelé, vagy oldalra messze kinyúló szárny profilú ívelt tárgy. A legtöbbször páros szerv, azaz a hajó mindkét oldalán található belőle egy, de vannak foilok, amik középen lefelé állnak, és alul ágaznak két irányba.

Amikor a hajónak jó sebessége van, a szárnyprofil miatt a foilon komoly felhajtóerő keletkezik. A lefelé mutató foilok ilyenkor egyszerűen kiemelik a hajótestet a vízből, mint a Dunán a gyorsan haladó szárnyashajót. Az oldalra mutatók megtámasztják a hajót, és ellenállnak a szél hajót döntő erejének, így ugyanakkora vitorlafelület használatához kisebb tőkesúly is elég annál, mint ha nem lenne a hajónak foilja.  

Az oldalra nyilazó foilokat eredetileg ilyen támasztékként használták, egy kiegészítő eszköznek a hajó stabilitásának növelésére. Csakhogy a nagy kapacitású számítógépek és a modellezési képesség felfutásával a foilok tervezése új lendületet kapott, és annyira tökélyre fejlesztették a technológiát, hogy ma már az oldalra mutatók is képesek az egész hajótestet kiemelni a vízből.

Ilyenkor a vitorlás lényegében szárnyashajóvá válik, a hajótest nem ér a vízbe, a nedvesített felület minimálisra csökken, így minimális lesz a közegellenállás is. Amikor ez bekövetkezik, tovább nő a hajó sebessége, és vele a foil felhajtóereje. 

Ebben a gyorsulásban megnő a különbség a valódi és a látszólagos szél között, felgyorsul a légáramlás a vitorlák között, a réshatás miatt drasztikusan nő a vitorlák húzóereje, és létrejön egy új egyensúlyi állapot, ami sokkal nagyobb sebességet tesz lehetővé. 

A foil technológiával a legújabb, tőkesúly nélküli, de egytestű Amerika Kupa hajók (AC75-ösök) képesek stabilan 40 csomó (74 km/h) feletti sebességgel haladni, az új rekord pedig 53,3 csomó, ami már 98,7 km/h.

De nem is önmagában a hajó sebessége az érdekes, hanem annak a szélhez való viszonya. Az American Magic ezt a rekordot 22 csomós szélben állította fel, azaz a hajó a szél sebességének több mint négyszeresével száguldott a versenyen, ami korábban teljességgel elképzelhetetlen volt. 

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban ezzel együtt sem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@kekszalag.csakalenyeg.hu