Genakker / Aszimmetrikus spinakker

A genakker a spinakkerhez hasonlóan könnyű anyagból készített bő szeles vitorla, de könnyebb a használata.

A genakkert vagy más néven asszimetrikus spinakkert könnyű szelekben használjuk hátszéltől félszélig, vagyis kicsit nagyobb szögtartományban releváns vitorla, mint a golyó. 

A spinakkerhez hasonlóan könnyű anyagból készül, hasas, az orrból, de gyakrabban az orrsudárról az árbóccsúcshoz vagy annak közelébe húzzuk fel, és ugyancsak hatalmas vászon.

A két rongy között azonban nemcsak a használhatóság szögtartománya a különbség, hanem a kezelhetőség is. A genakkert ugyanis egy roller segítségével fel lehet tekerni, és nem igényel külön boomot, mint a spi, vagyis sokkal kényelmesebb a használata. 

A Vendée Globe szóló Föld-kerülő vitorlásversenyen a szabályzat korlátozza az útra vihető vitorlák számát. Itt a hajósok a hatalmas – a hajó faráig érő – Code Zero orrvitorla helyett egy kisebb genakkert visznek magukkal, amit nem az árbóccsúcsra, hanem egy néhány méterrel lejjebbi bekötési ponthoz húznak fel. Erős, de bő szélben aztán ezt klasszikus genakkerként használják, gyengébb szelekben viszont élesebb menetekben a Code Zerót helyettesítik vele.

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témák
Utoljára megtekintett fogalmak

A Kékszalag és a vitorlázók fogalomtára pénzügyi partnere a Raiffeisen Bank.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban ezzel együtt sem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@kekszalag.csakalenyeg.hu