Trapéz / Trapézolás

A trapézolás a hajó dőlése ellen ható művelet oly módon, hogy a legénység teljes testsúlya a szél feletti oldalon a hajón kívülre kerül. A vitorlázók lába a dekknek támaszkodik, testüket az árbócra bekötött kötelek tartják.

TrapézolásTrapézolás kerettel

A versenyvitorlázás talán leglátványosabb eleme a trapézolás. Ilyenkor a legénység színe-java hanyatt fekvő helyzetben lóg a hajótesten kívül, és csak a lábuk támaszkodik a hajó oldalának. 

A trapézolás célja, hogy minél nagyobb vitorlafelülettel tudjunk vitorlázni, hiszen minél több rongy van fenn, annál gyorsabb a hajó. Csakhogy minél több vitorla húz, annál jobban dől a hajó leebe, ezért van egy észszerű határa annak, hogy mennyi vitorlát húzhatunk fel. 

A trapézolás ezt a határt tolja ki. A nem trapézos hajókon a legénység ezt a kiüléssel igyekszik megoldani, csakhogy ez kevésbé hatékony módszer, mert a legénység tagjainak súlypontja közelebb van a hajó hossztengelyéhez, így súlyuk kisebb erőkarral érvényesül. 

Az erőkar növelésére találták ki a trapézköteleket és a trapézt. A trapézkötelek az árbóc egy magasabb pontjára vannak bekötve, a trapézt pedig a legénység viseli a mellkasán és a derekán. Ezen, nagyjából a köldök magasságában van egy kampó, ebbe akasztják be a trapézkötél alsó végén található klemmet.

Tovább javítja a trapézolás hatékonyságát a trapézkeret. Ez a hajó oldalára ferdén, enyhén felfele mutató „létra”, ami lehetővé teszi, hogy a legénység még távolabb kerüljön a hajó hossztengelyétől.

Utoljára szerkesztve: 2021. június 21.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

A Kékszalag és a vitorlázók fogalomtára pénzügyi partnere a Raiffeisen Bank.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban ezzel együtt sem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: hibabejelentes@kekszalag.csakalenyeg.hu