Parti szél

A parti szél a szárazföld és a víz feletti levegő eltérő ütemű napszakos melegedéséből, illetve lehűléséből keletkező lokális szél.

A parti szél a hajósok mentsvára, a legnagyobb „szélcsendben”, azaz lavórban is jön, és kiment minket este a vízről.

A parti szél a lokális szelek kategóriájába tartozik, ott keletkezik, ahol a szárazföld a vízzel találkozik, nem meglepő módon innen ered a neve is. 

A parti szelet az okozza, hogy a szárazföld gyorsabban reagál a napsugárzásra, mint a víz: reggel gyorsabban melegszik, este még gyorsabban hűl le, bár ezen azért az aszfalt és a térkő nem javít. 

Nyárestéken tehát a víz felett kicsit melegebb lesz, mint a szárazföld felett. Emiatt a víz felett felfelé áramlik a levegő, a hiányzó levegő pedig a part felől pótlódik. Ez pedig már légmozgás, más néven szél. Nem nagyon erős, de mégiscsak szél, főleg ha egész nap a vízen aszalódtunk. 

Reggel is van parti szél, csak fordított, a felmelegedő szárazföld felé áramlik a levegő a víz felől (ezt tehát inkább vízi szélnek kellene hívni), és sokkal gyengébb, mint az esti, általában nem lehet bazírozni rá. 

Gyenge szeles Kékszalagokon fontos taktikai tudás, hogy az esti parti szél a déli part közelében intenzívebb, mint az északin, mert a délin nagy területen sekély a víz, ezért jobban felmelegedik.

Utoljára szerkesztve: 2021. május 30.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban ezzel együtt sem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: help@pressonline.hu