Széltaktika

Széltaktikáról akkor beszélünk, amikor a versenyző nem a többieket figyeli, hanem kizárólag a legkedvezőbb és várható szelek kiaknázására törekszik.

Széltaktikát követ a vitorlás versenyző, ha nem érdekli, hogy a többiek mit csinálnak, inkább arra figyel, hogy kiaknázza a szélben rejlő legjobb lehetőségeket. Ilyenkor például krajcban a két takk közül inkább a pozitívabbat húzza, és takkot vált minden alkalommal, amikor lepörög a szél, és a takkja negatívabbá válik. 

A széltaktika akkor lehet igazán sikeres, ha a versenyzőnek vannak ismeretei a lokális szelekkel kapcsolatban. Minden tó minden részének megvannak a maga kis lokális szelei, parti szelek, szélfordulók, aki ezeket ismeri, az ki tudja használni az ebben rejlő lehetőségeket. 

A balatoni vitorlázók tudják például, hogy Földvárnál a félsziget fái kicsit eltérítik az északias szeleket. Mivel Földvár igazi vitorlás főváros, sok – főleg kishajós – versenyt rendeznek itt, aki számít erre a part közeli lepörgésre, az a maga javára tudja fordítani ezt a tudását. 

Felvetődik a kérdés, hogy miért nem mindig széltaktikát követnek a vitorlázók. Ez részben azért van, mert a széltaktikának is vannak kockázatai. Mi van, ha mégsem jön a várt szélforduló vagy hiába számítunk rá, az istennek sem akar bejavulni egy takk? Ilyenkor sok helyet veszíthetünk, ha a többiek a velünk ellentétes takkot választják. 

A másik ok taktikai jellegű. Egy vitorlásverseny gyakran több futamból áll. A versenyzők már a verseny előtt is tudják, kik a legnagyobb ellenfeleik, verseny közben pedig, ahogy gyűlnek a pontok, világosan kirajzolódik, hogy mely versenytársak veszélyesek a pozíciójukra a még megszerezhető pontok alapján. 

Ilyenkor az előnyös helyzetben levő hajó nem kockáztat, inkább arra figyel, hogy a pozícióját veszélyeztető hajókat megelőzze vagy ne maradjon le tőlük annyira, hogy azok átvegyék a vezetést. Ebben a helyzetben a vetélytársak lekövetése sokkal biztonságosabb számukra, mint a széltaktika. 

Ebből persze az is következik, hogy egy olyan egyfutamos, nagy területet lefedő versenyen, mint a Kékszalag, a versenytaktikában a Balaton széljárásának ismerete és a széltaktika felértékelődik.

Utoljára szerkesztve: 2021. június 7.

Kapcsolódó témák

Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban ezzel együtt sem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozna, kérjük jelezze nekünk: help@pressonline.hu